İSTANBUL / SANCAKTEPE - Cengiz Topel Ortaokulu

Stratejik Plan

CENGİZ TOPEL İLKOKULU STRATEJİK PLANI

AÇIKLAMALAR:

1.     Okul ve kurumların 2015-2019 yıllarını kapsayacak olan stratejik planlarını hazırlama sürecinde, kendilerine yardımcı olacağını düşünerek hazırladığımız bu taslak, örnek niteliği taşımaktadır.

2.      Taslakta genel hatlarıyla stratejik plan adımları ile ilgili olarak örnek tablo ve bilgilere yer verilmiş olup;  okul/kurumlar için kesin bir çerçeve çizilmemiştir. Okul/kurum, taslağı kendi yapısına uygun hale dönüştürmek için ekleme-değişiklik yapabilir, görsellerle destekleyebilir ve özgün bir yapıya bürüyebilir.

3.     Taslakta kırmızı renkli yazılar ve konuşma balonları, o bölümle ilgili kısa bilgiler içermektedir. Planlama sürecinde bu açıklamaları dikkate almanız tavsiye edilir. Stratejik Planın tamamlanmasının ardından bu açıklamaları silmeyi unutmayınız.

T.C.

SANCAKTEPE  KAYMAKAMLIĞI

SANCAKTEPE  İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

CENGİZ TOPEL İLK/ORTAOKULU

2015-2019 STRATEJİK PLANI

“En mühim ve feyizli vazifelerimiz Millî Eğitim işleridir. Millî Eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lazımdır. Bir milletin hakiki kuruluşu ancak bu suretle olur. Eğitimdir ki bir millet ya özgür, bağımsız, şanlı ve yüce bir toplum halinde yaşatır ya da onu köleliğe ve yoksulluğa iter.”

Mustafa Kemal ATATÜRK

SUNUŞ

Okulumuz stratejik plan, vizyon ve misyonu ile gelişmeyi öğretmen,veli ve öğrencilerimizle ilke edinmeyi amaçlamıştır.

Cengiz Topel İlkokulu-Ortaokulu olarak en büyük amacımız Türk Milli Eğitiminin Genel Amaç ve İlkeleri doğrultusunda öğrencilerimizi bir üst öğrenime hazırlamak yanında ülkesini seven  değerlerine sahip çıkan ve insana değer veren, güçlü, özgüvenli ve kendi ayakları üzerinde durabilecek nesiller yetiştirmektir.

Yönetici ve öğretmen kadrosu olarak, dinleyen, anlayan ve çözüm üreten, yakın ve uzak çevresini etkileyen, öğrencilerini bu , ilkeler doğrultusunda yetiştirmeyi amaçlamıştır.

Bu çerçevede stratejik planımızın hazırlanmasında emeği geçen öğretmen ve yönetici arkadaşlarıma teşekkürlerimi ifade ederken, Türk Milli Eğitimine katkı sağlaması dileğiyle herkese esenlikler dilerim.

Yücel SARICA

Okul/Kurum Müdürü

GİRİŞ

STRATEJİK PLANLAMA

Günümüzde eğitim; binlerce okulda milyonlarca öğrenci, öğretmen ve daha da fazlası eğitimin organizasyonu ile ilgilenen yöneticiler, karar vericiler, denetleyiciler, özel destekleyiciler, araştırmacılar, velilerden oluşan büyük çapta bir sistemdir. Şüphesiz ki bu denli geniş bir ağa sahip eğitim sisteminden beklenen, zamanın ruhuna uygun hareket kabiliyetine sahip, 21.yy.’ın ihtiyaçlarına cevap veren bir yapıya kavuşmasıdır. Son dönemlerde okullarda yapılan birçok değişikliğe rağmen okulların davranış ve organizasyon özellikleriyle eğitimin temel yapısında sorunların bittiğini söyleyemeyiz.

Eğitim sistemimizin 21.yüzyılın öğrenme ihtiyaçlarına ne kadar uygun olup olmadığı sorusu güncelliğini korumaktadır. Bizler hayati önem taşıyan bu sorunların çözümünde okulların “dinamik bir yapıya” dönüşmesinin zorunlu olduğunu düşünüyoruz. Bu dinamik dönüşüm sürecinde okullardan beklenen çevreye uyum sağlayabilmeleri ve çevreyi değişime hazırlayabilmeleri, açık ve dışa dönük stratejiler geliştirmeleridir. Bu anlamda, 5018 Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu ile tüm kamu kurum ve kuruluşlarının Stratejik Planlama yapması bir fırsat olmuştur. Stratejik planlama doğrultusunda bir organizasyon olarak okulumuzun gelecekte varmak istediği ölçülebilir hedefleri ve bu hedeflere nasıl ulaşılacağını, bulunduğumuz nokta ile ulaşmayı arzu ettiği durum arasındaki yolu gösteren süreci analiz etmeye çalıştık. Stratejik Planı hazırlarken en çok üzerinde durduğumuz nokta başta öğrenci ve öğretmenler olmak üzere velilerimiz, okul destek kuruluşları ve okul çalışanlarının arasındaki uyumu mümkün olan en yüksek seviyeye çıkarmak olmuştur. Çünkü bu unsurların eşgüdümlü çalışması, mevcut olan enerjinin sinerji haline gelmesi, hedeflere ulaşmada en önemli basamaktır bize göre. Öğretmenlerin meslektaşlarıyla bilgi alışverişinde bulunmaları, bilgi ve paylaşım cömerdi olmaları işyerini mutlu bir yuvaya dönüştürecek,  bu sıcak atmosfer öğrenci ve velilere de yansıyacak, öğreten değil de öğrenmeye rehberlik yapan yönleri de kurumun ürünü olacak öğrencilere  artı bir değer olarak katkıda bulunacaktır.

Bilgi ve İletişim teknolojilerinin eğitimde yoğun bir şekilde kullanımı, öğretmenlerin hem kendi aralarındaki   veri  ve fikir alışverişi hem de eğitimin üç sacayağı olarak görülen öğrenci .öğretmen , veli işbirliğini etkin kullanma becerileri sayesinde kurumumuzu daha iyi yerlere getirmeyi başlıca hedefimiz olarak görmekteyiz.

Stratejik Plan Ekibi

İÇİNDEKİLER